Gezonder oud worden met de 3D-printer

Gezonder oud worden met de 3D-printer

De 3D-printer is een revolutionair apparaat in veel opzichten. Deze is namelijk in staat om complete sectoren op zijn kop te zetten. Dit was al eerder zichtbaar toen er plannen waren gemaakt om voedsel uit te gaan printen. Dit zou zorgen dat verspilling tegen werd gegaan en zou tevens bijdragen aan een verbeterd milieu. Na het uitprinten van een raket die binnenkort naar de ruimte wordt geschoten is het ook tijd om voor innovaties in de verouderingssector teweeg te brengen. De 3D-printer gaat hier op verschillende manieren de markt penetreren.

De 3D-printer voor moleculen

Het 3D-printen van moleculen betekent dat er op zeer kleine schaal levende deeltjes samengebracht kunnen worden. Dit resulteert in printers die weefsel samen kunnen brengen. Dit kan bijdragen aan anti-verouderingsproducten aangezien deze deeltjes kunnen worden toegebracht op de huid. Momenteel is het project nog steeds in kinderschoenen en zal het nog wat langer duren voordat het daadwerkelijk implementeerbaar is. Daarnaast zal het een tijd duren voordat het betaalbaar wordt voor iedere consument. Het voordeel van deze technologie ligt in het feit dat het weefsel voor iedereen op maat te maken is. Hierdoor kan het zich beter binden aan de huid en daardoor rimpels effectiever verbergen.

3D-printing ter vervanging van organen

Het klinkt als een spannend sciencefiction scenario, maar de technologie is al bijna in staat om het te bewerkstelligen: het vervangen van complete organen in het menselijk lichaam. Eerder werd hiervoor onderzoek gedaan en langzaamaan heeft deze technologie zich ontpopt tot een realistisch toekomstperspectief. Het printen van organen is in volle bloei en in mening laboratorium wordt er geƫxperimenteerd met de technologie. In de nabije toekomst kunnen ouderen en zieken gebruik maken van een op maat gemaakte nier, die bestaat uit dezelfde stamcellen als het lichaam. Hierdoor is de kans dat het nieuwe orgaan wordt genegeerd minimaal.