Een goede zithouding in de auto

Een goede zithouding is heel belangrijk als het gaat om comfortabel en vooral veilig rijden in de auto. Dit heeft namelijk verschillende voordelen: Je raakt minder snel vermoeid, hebt een beter zicht en voelt beter wat de auto doet. Hiernaast is je reactievermogen sneller als je beter zit in de auto. Het niet goed afstellen van een autostoel zorgt voor rugklachten. Maar hoe stel je je stoel goed in, zodat je comfortabel zit?

Stap 1

Trap de koppeling volledig in en bekijk de positie van je been ten opzichte van de stoelzitting. Je moet zorgen dat jouw bovenbeen op de stoel rust en je goed bij de pedalen kan. Je stoel staat te ver naar voren als je bovenbeen bij maximaal induwen van de pedalen de zitting induwt. Je stoel staat te ver naar achteren als je de pedalen niet maximaal kan indrukken met je voet.

Stap 2

Vaak is het stuurwiel in hoogte, maar soms ook in lengte verstelbaar. Plaats je stuur op een hoogte zodat je het instrumentenpaneel nog goed kunt lezen.

Stap 3

Leg beide polsen aan de bovenkant van het stuurwiel. Je dient dit te doen zonder dat je schouders het contact met de rugleuning verliezen. Zet de rugleuning rechterop en trek als dat kan je stuur naar je toe. Omklem nu met je handen het stuur en laat je polsen tot klokstand kwart voor drie zakken. Als je de pedalen nu weer maximaal induwt moet je jezelf goed en strak tegen de rugleuning van je stoel duwen waarbij je bovenbenen de zitting nog steeds niet echt induwen. Anders moet je het stuurwiel verstellen.

Stap 4

Als je bij deze stap de hoofdsteun niet versteld kan de autostoel zorgen voor rugpijn. Een goed afgestelde hoofdsteun verkleint de kans op een whiplash bij een aanrijding. Maar een te laag afgestelde hoofdsteun maakt de kans op een whiplash bij een aanrijding juist groter. Stel je hoofdsteun zo af dat je gehele achterhoofd op de volledige steun rust.

Tags: