Lactose allergie, hoe ga je er mee om

Als we het hebben over lactose allergisch, dan wordt dit ook wel lactose-intolerantie genoemd. Wat is dit precies en wat kunt u er tegen doen? Lactose is niets meer of minder dan een suiker dat voorkomt in melkproducten. Normaal gesproken wordt lactose door het lichaam verteerd. Dit kan plaatsvinden door het enzym lactose, dat wordt aangemaakt in de dunne darmwand. Helaas wordt dit enzym niet bij iedereen goed aangemaakt. De lactose kan in zo’n geval niet goed verteerd worden. De onverteerde lactose komt in dat geval in uw dikke darm terecht. Dit kan leiden tot verschillende, vervelende klachten.

Welke klachten kan ik ervaren?

Als u lactose allergisch bent krijgt u te maken met verschillende klachten. Zo kunt buikpijn en krampen krijgen bijvoorbeeld. Daarnaast is er vaak sprake van een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. De ontlasting kan daarbij zuur ruiken en schuimend zijn. Als de diagnose lactose allergisch niet is vastgesteld maar u heeft wel het idee dat hier sprake van is, dan kunt u het beste uw huisarts contacteren. Er kunnen verschillende onderzoeken uitgevoerd worden die kunnen bevestigingen of er sprake is van een lactose-intolerantie of niet.

Contact met een diëtist

Als u last heeft van een lactose-intolerantie, dan is het verstandig om contact op te nemen met een diëtist. Samen met de diëtist kunt u nagaan hoeveel lactose u binnen mag krijgen. Afhankelijk daarvan kan er een voedingsschema worden opgesteld. U weet vervolgens precies wat u wel en niet mag eten, zonder last te krijgen van vervelende klachten.