Verslaving tijdens de zomervakantie

Met vakantie komt er meer tijd vrij voor leuke activiteiten met vrienden en familie. Door meer tijd stijgt vaak ook het gebruik van verslavende middelen bij mensen. Meer terrasjes dagen en dus wordt er veel meer gedronken en gerookt. Hoe ga je om met verslaving in vakantieperiode en hoe zorg je ervoor dat het stoppen met drinken ook vol wordt gehouden tijdens mooi terras weer.   

Vrienden

Het is belangrijk als jij met een verslaving om moet gaan dat je vrienden duidelijk weten wat voor jou wel en niet kan. Maak afspraken en regels zodat er niet uit aanmoediging van je vrienden er weer oud gedrag vertoond wordt. Het is dan ook wel bekend dat het volhouden na het afkickproces ontzettend lastig kan zijn en dat dit vaak te maken heeft met omgevingsfactoren. Ga je nog steeds om met de vrienden die de verslaving ondersteunde? Werk je op dezelfde plek waar de verslaving is gestart? Er wordt dan ook vaak aangemoedigd om zoveel mogelijk uit jouw ‘oude’ wereld te stappen om terugval te voorkomen. 

Lekker weer

Natuurlijk wil je met lekker weer naar buiten en dingen doen zoals je vroeger ook deed. Het is dan gevaarlijk om dezelfde patronen te gaan herhalen en het is dan een goede stap om nieuwe gewoonte aan te leren. Zoek nieuwe activiteiten die jij goed kan doen zonder in de verleiding te komen en je aan je verslaving toe te geven. Kijk of wellicht je vrienden je hier in willen steunen, probeer samen nieuwe dingen te doen. Zo zal je ook minder snel het gevoel hebben dat je wat mist. 

Vanuit het afleren van oude gewoontes en patronen kun je kijken of je je oude bezigheden met bijvoorbeeld lekker weer terrassen weer kan oppakken. Geef duidelijk aan wat je wel en niet aan kan zodat je vrienden er rekening mee kunnen houden. Hou jezelf hier ook niet mee voor de gek omdat je ‘gezellig’ wilt zijn. Geef je grens aan want jouw gezondheid staat voorop. 

Bron: connection-sggz

Tags: