Waarom is het gezond om je woning te isoleren?

Je woning isoleren brengt allerlei voordelen met zich mee, zowel op financieel vlak als op het gebied van gezondheid. Wanneer je namelijk geen geïsoleerde woning hebt, krijg je al snel last van een vochtig en benauwd klimaat binnenshuis. Nu is dat sowieso niet comfortabel, maar als je bijvoorbeeld last hebt van COPD, dan zijn dergelijke omstandigheden nog minder prettig. De luchtwegen raken immers sneller geprikkeld waardoor de patiënt in kwestie sneller last kan krijgen van zijn klachten.

Hoewel er tegenwoordig gelukkig diverse hulpmiddelen voorhanden zijn om COPD beter te kunnen controleren, zoals bijvoorbeeld de NHG standaard COPD, is het belangrijk dat ook andere zaken zoals het binnenklimaat in orde zijn om de chronische ontsteking zo goed mogelijk de baas te kunnen zijn.

Maar ook als je gezond bent, is het heel goed om je woning te isoleren. Een betere luchtkwaliteit binnenshuis zorgt er namelijk voor dat je minder snel suf wordt en je je dus fitter voelt wanneer je bijvoorbeeld thuis aan het werk bent of in je vrije tijd aan het ontspannen bent. Bovendien kan in een vochtige woning schimmelgroei ontstaan en dat kan nadelige gevolgen voor de gezondheid hebben. Maar naast voordelen op het gebied van gezondheid zijn er zoals gezegd ook financiële voordelen voor het isoleren van je woning. Laten we hier verder op ingaan.

Financiële voordelen van een geïsoleerde woning

Door je woning te isoleren krijg je niet alleen een beter binnenklimaat, maar kun je ook nog eens honderden euro’s per jaar besparen op de stookkosten. Denk bijvoorbeeld eens aan isolatievormen zoals dakisolatie. Deze isolatievorm kan een warmtebesparing opleveren van maarliefst dertig procent! Een andere zeer rendabele vorm van isoleren is spouwmuurisolatie.

Wanneer spouwmuurisolatie wordt aangebracht in je woning, dan wordt de ruimte tussen de twee buitenmuren (dit is de spouw) voorzien van isolatiemateriaal. Het materiaal wordt met een speciale techniek tussen de twee muren gespoten. Om dit mogelijk te maken zullen isolatiespecialisten kleine gaatjes in de voegen van de muur boren, zodat er kleine openingen in de muren ontstaan waardoor het isolatiemateriaal tussen de muren kan worden geblazen.

Woning isoleren

Verkoopbaarheid van je woning

Naast de voordelen op het gebied van gezondheid en het financiële voordeel van een geïsoleerde woning, zal de verkoopbaarheid van je woning toenemen als je deze geïsoleerd hebt. Tegenwoordig is duurzaamheid erg populair en veel mensen letten dan ook op onder andere het energielabel van een woning als ze zich aan het oriënteren zijn op een nieuw huis. Door je woning te isoleren maak je kans op een beter energielabel en brengt de woning lagere stookkosten met zich mee. Deze twee factoren maken dat je huis aantrekkelijker wordt op de woningmarkt en de kans dat je je woning tegen een goede prijs kunt verkopen zal daarnaast groter worden.

Al met al zijn er dus op diverse vlakken vele voordelen te behalen wanneer je besluit om je woning te isoleren. Bekijk dan ook zeker eens de mogelijkheden om je woning te isoleren. Sommige isolatievormen vragen namelijk slechts een kleine ingreep die in een dag is afgerond. Voor wat betreft de investering is het goed om te beseffen dat je de kosten die je moet maken om je woning van isolatiemateriaal te voorzien vaak binnen enkele jaren zijn terugverdiend. En wellicht heeft de gemeente ook nog subsidieregelingen beschikbaar. Wanneer je het isoleren van je woning op deze manier bekijkt, dan kun je eigenlijk wel stellen dat er geen nadelen zijn verbonden aan het aanbrengen van isolatiematerialen!

Tags: