Wat moet je zeker weten over microplastics?

Plastic dat is terug te vinden in ons milieu zal op een bepaald ogenblik altijd uit elkaar vallen in kleine stukjes. Zogenaamde microplastics zijn stukjes plastic die doorgaans altijd kleiner zijn dan 5 millimeter. Dit betekent dat ze doorgaans niet zichtbaar zijn met het blote oog. Er zijn echter ook uitzonderingen. Wat bijvoorbeeld te denken van de microplastics die zijn terug te vinden in scrubs? Deze plastic deeltjes fungeren in deze scrubs als een soort van (licht) schuurpapier waarmee dode huidcellen kunnen worden verwijderd. De microplastics zijn in deze producten niet alleen zichtbaar, maar ook tastbaar aanwezig. Uiteraard is dit lang niet de enige manier waarop je in contact kan komen met microplastics, in tegendeel. Stel jij je ook de vraag; “wat moet je zeker weten over microplastics” en wil je deze vraag graag beantwoord hebben? Dat kan middels de hieronder terug te vinden informatie!

            Onderscheid tussen primaire en secundaire microplastics

Het eerste wat je zeker moet weten over microplastics is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen primaire en secundaire microplastics. Voor de primaire microplastics geldt dat ze in de natuur terechtkomen als kleine deeltjes. Ze zouden naar schatting tussen de 15 en 31 procent vertegenwoordigen van alle microplastics die in onze oceanen zijn terug te vinden. De belangrijkste bronnen voor wat primaire microplastics betreft zijn onder meer het wassen van synthetische kleding en de slijtage van de banden. Ook microplastics die opzettelijk zijn toegevoegd aan producten zoals bijvoorbeeld scrubs en tandpasta behoren tot deze groep.

Buiten de primaire microplastics bestaan er dus ook nog secundaire microplastics. In dit geval gaat het om kleine plastic deeltjes die het gevolg zijn van de degradatie van grotere plastic voorwerpen. Het kan hierbij niet alleen gaan om plastic zakken of flessen, maar ook om bijvoorbeeld visnetten. Voor de secundaire microplastics geldt dat ze in de praktijk goed zijn voor tussen de 69 en 81 procent van alle microplastics die in de oceanen voorkomen.

            Wat zijn de gevolgen van de aanwezigheid van microplastics?

Een artikel schrijven dat een antwoord formuleert op de vraag “wat moet je zeker weten over microplastics” is niet mogelijk zonder ook even de impact van deze kleine plastic deeltjes onder de loep te nemen. In het jaar 2017 heeft de VN bekend gemaakt dat er zomaar even 51 biljoen microplastic deeltjes in de zeeën waren terug te vinden. Dit zijn er volgens verwacht zomaar even 500 keer zoveel als in de Melkweg het geval is. Wat moet je zeker weten over microplastics? Microplastics die in de zeeën zijn terug te vinden worden ingenomen door zeedieren waardoor ze uiteindelijk ook in ons voedingscircuit terecht kunnen komen. Microplastics zijn wat dat betreft niet alleen aangetroffen in vis en schaaldieren, maar bijvoorbeeld ook in honing en bier en zelfs in kraanwater. Het hoeft dan ook eigenlijk niet te verbazen dat onderzoeken hebben aangetoond dat er ook in de ontlasting van de mens sporen van plastic deeltjes zijn aangetroffen.

            Is ontkomen aan microplastics nog mogelijk?

Heel wat verschillende producten waaronder voornamelijk cosmeticaproducten staan er om bekend microplastics te bevatten. Zelfs wanneer je goed uitkijkt en uitsluitend gebruik gaat maken van producten waarbij dit niet het geval is, is het nog altijd erg lastig om volledig aan microplastics te ontkomen. Het is namelijk zo dat ze ook steeds vaker in de lucht zijn terug te vinden die we elke dag opnieuw inademen. Dit gebeurt onder meer via autobandenstof. Ook de synthetische vezels die in onze kleding zijn terug te vinden en vrij eenvoudig loslaten kunnen er voor zorgen dat je in contact komt met microplastics. Dit probleem oplossen is overigens niet zo voor de hand liggend. Specifiek voor dit laatste voorbeeld geldt immers dat het probleem eigenlijk uitsluitend valt op te lossen door de hele kledingindustrie aan te passen.

Tags: